DNAIn het nieuws

Omnigen draagt bij aan medisch onderzoek

Project

Het pancreas project waar Omnigen aan meewerkt is in samenwerking met het iKnowIT project van Eurostars. Dit project focust op het personaliseren van behandelingen en vooruitzichten van alvleesklier kanker. Het doel is dat er software systemen worden gemaakt die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste behandelmethode voor de ziekte.

 

Ontstaan

Idee ontstaat door Prof. Dr. Casper van Eijck, chirurg bij Erasmus MC. Hij specialiseert zich in onder andere pancreaschirurgie. Hij zag dat er te veel pancreaskanker patiënten lijden onder zware behandelingen die geen effect hadden. In overleg met Omnigen, en uiteindelijk een subsidieadviseur, is hij gaan kijken naar de mogelijkheden. Door de Eurostars beurs was er ruimte voor meer samenwerkende partijen. Omnigen heeft daarom de afdelingen Medische Microbiologie en Infectieziekten, en de Bioinformatica van het Erasmus MC erbij gevraagd. In combinatie met enkele andere partijen is er veel kennis en ervaring in huis voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke software systemen.

 

Doel

Het project heeft twee hoofddoelen. Deze zijn:

  1. Ontwikkelen van software voor iMedFrame. Dit is software die de arts kan helpen om te bepalen of een patiënt geschikt is voor een bepaalde behandeling van pancreaskanker.
  2. Klinische wetenschappelijke studie naar de response van patiënten op behandelingen en de klinische parameters van de patiënten die wel en niet reageren op de verschillende behandelingen. Deze uitkomsten kunnen worden gebruikt om de software steeds beter in te stellen, zodat er een goed behandeladvies uitrolt.

 

Rol van Omnigen

Omnigen draagt niet alleen bij door genetische analyses voor dit project. We ontwikkelen ook een aantal onderdelen van het totale softwaresysteem. Ook zullen we betrokken zijn bij het analyseren van de klinische parameters en behandelresultaten die worden gemeten bij de patiënten in de klinische studie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *